«vissza a kezdőlapra

 

Tisztelt Látogató! Az ezen az oldalon található katalógusok - haltenyésztés, akvarisztika, kerti tó, különböző vízszűrési technológiák stb. - célja az általunk forgalmazott, használt és telepített gépek, eszközök, anyagok technikai, műszaki bemutatása. Oldalunk nem webárúházként működik. Konkrét érdeklődés esetén a széleskörű tanácsadás, rendeléssel, érdeklődéssel kapcsolatos javaslatok mellett természetesen aktualizált árat, szállítási időt is küldünk. A feltüntetett árak nettó árak, tájékoztató jellegűek, az Euro-s árak esetében előfordulhat eltérés (árváltozás, kedvezmény stb.). A feltüntetett Forint-os árak az Euro-Forint árfolyam változásait nem követik, a fizetés történhet Forint-ban vagy Euro-ban - a termékek árát a megadott Euro-s ár alapján, rendelés napján aktuális MNB középárfolyamon számoljuk.

 

 

 

MECHANIKAI SZŰRÉS

A zárt rendszerekben, kerti tavakban történő halnevelés során kulcsfontosságú a halak számára optimális vízminőség folyamatos fenntartása. A halak anyagcseretermékeiből (ürülék stb.), az el nem fogyasztott tápból illetve a meg nem emésztett tápalkotókból, elpusztult algából, a vízbe hullott növényi részekből stb. vízben oldott, lebegő és leülepedett részecskék keletkeznek.

Eltávolításuk  rendkívül fontos, mivel:  oxigént fogyasztanak (bomlás, rothadás); az ammónia mennyisége megnövekszik, ezáltal a biológiai szűrő túlterhelt lesz; a heterotróf baktériumoknak elszaporodnak (szerves hulladékot fogyasztanak);  paraziták telepedhetnek meg;  a biológiai szűrő és a benne lévő szűrőanyag eltömődését okozhatják;  öntisztító mechanikai szűrőtípusoknál a tisztítást végző szórófejekben okozhatnak dugulást; a szerves C/N arány eltolódásával csökkentik a nitrifikáció hatékonyságát; geozmin és 2 metil izoborneol képződhet (halhús ízének rontásáért felelős izoprén vegyületek); a lebegő anyagok a halak kopoltyújába „ragadhatnak”, akadályozva ezzel a légzést és a kiválasztást;  a „koszos”, sötét színű víz a halak viselkedésének, táplálkozásának vizuális megfigyelését rontja.

A mechanikai szűrés lehetővé teszi, hogy a bioszűrőbe csak oldott anyagokat tartalmazó víz áramoljon.

 

 

ELŐSZŰRŐK

Előszűrők, ívsziták

DOBSZŰRŐK

 

Nagy előnyük, hogy viszonylag kis átfolyás mellett is eredményesen működnek. Ezeknek a szűrőknek a népszerűsége a kis helyigényükben és az öntisztító funkciójukban rejlik. Az öntisztítást szórófejek végzik, amelyek a szitaszövetre rárakódó üledéket mossák le. Az így keletkező „mosóvíz” egy elfolyón keresztül eltávozik a rendszerből. Ez a szennyvíz a szűrőbe a kádakból érkező víz 0,2-1,5 %-a (típustól függően), tisztításáról, vagy leülepítéséről külön kell gondoskodni. A szűrőszövet szemátmérője általában 40-100 µm, a lebegő illetve ülepedő szilárd anyagok szűrésére kiválóan alkalmasak.

 

A dobszűrő mőködése

 

Aquaforte dobszűrők - rozsdamentes acél

Aquaforte dobszűrők - műanyag

Rozsdamentes acél dobszűrő 90 köbméter/óra átfolyáshoz SEW villanymotoros lánchajtással és Grundfos mosószivattyúval, automatikával  - árajánlat érdeklődésre

Műanyag házas, rozsdamentes acél dobbal szerelt dobszűrő 30 köbméter/óra átfolyáshoz kompletten villanymotorral, DAB mosószivattyúval és automatikával - árajánlat érdeklődésre

 

MECHANIKAI ÉS BIOLÓGIAI SZŰRÉS

 

A gyöngyszűrők zárt tartályukban nagy szűrőfelületű töltetet tartalmaznak, amelyek folyamatosan mozgásban vannak.

Mechanikai szűrés: A befolyó víz nyomása, valamint típustól függően pl. levegőbuborékok tartják mozgásban a szűrőtöltetet, amelynek a felületén történik a biológiai szűrés. A nagy méretű részecskék (mechanikai üledék, és az elhalt baktériumfilm) lesüllyednek a szűrőtartály aljára, ahonnét eltávolíthatók.  

Biológiai szűrés: Kis méretű (néhány mm átmérőjű) és nagy szűrőfelületű (1150-1500 m²/m³) töltettel rendelkeznek.

A gyöngyszűrők kis helyet foglalnak, könnyen kezelhetők és üzemeltethetők. Díszhaltenyészetek, keltetők, ivadéknevelő, anyatartó zárt rendszerek (alacsony terheltség - halmennyiség, napi tápadag) szűrőrendszereibe illeszthetők.

 

Gyöngyszűrők

 

Szűrőanyagok

 

INNOVATÍV VÍZSZŰRÉS - PROTEIN SKIMMER

 

A habképződés a haltartó, halnevelő kádak vizében az elhullott halak, az el nem fogyasztott táp bomlásából, és a halak anyagcseretermékeiből származik, fehérjetermészetű anyag. A hab képződése azon alapul, hogy a vízben lévő, felfelé szálló buborékokhoz felületaktív anyagok, szerves részecskék kapcsolódnak. A hableválasztók is ezen az elven alapulnak, csak azt a folyamatot egy zárt csőben végzik, aminek a tetejére összegyűlik a hab, ami onnét könnyen eltávolítható.. Az így összegyűjtött hab leginkább 30 µm alatti részecskéket tartalmaz, a legújabb kutatások szerint vízben úszó paraziták, alga stb. is eltávolítható vele.

A hableválasztók mechanikai és kémiai szűrést végeznek egyszerre.

A hableválasztókat eredetileg tengervízhez találták ki (a sós víznek nagyobb a felületi feszültsége), de léteznek kimondottan édesvízhez kifejlesztett típusok is.

A hableválasztókat a haltartó kádba, és a kádakon kívül is el lehet helyezni.

Kétféle módon működhet: a levegőt Venturi csövön keresztül vezetik be, vagy légbuborékok segítségével áramoltatják a vizet.

A hableválasztó működésének hatékonysága leginkább a levegőbuborékok méretétől (a kisebb buborékok a leghatékonyabbak), a hableválasztó méretétől (hosszabb csőben a légbuborékok hosszabb utat tesznek meg, amíg a felszínt elérik, több felületaktív anyagot kötnek meg), az átfolyástól és a tartózkodási időtől függ.

A hableválasztók jelentős része ózon elnyeletéshez is használható.

 

 

Aquaforte - kerti tó, akvárium, keltetőház

 

Sander - akvárium, kerti tó, keltetőház, haltenyésztés

 

Acquaeco - keltetőház, iparszerű haltenyésztés

 

ÓZON TECHNOLÓGIA

 

Az ózon az oxigén egy speciális formája - egy ózon molekula 3 darab oxigén atomból áll.

 

Az ózon baktérium és vírusölő hatása mellett a vízminőséget is javítja (a finom, lebegő részecskéket „pelyhesíti”, ezáltal könnyebb a szűrésük vagy leülepítésük). Egyes nagy méretű szerves molekulák biológiai lebontását, a nitrit (nitrát keletkezése) és más, pl. a vizet elszínező anyagok oxidációját, lebontását is elősegíti.

Gyorsan és könnyen lép reakcióba (oxidáció), csekély mennyiségű, halakra káros anyag keletkezik a reakció végén, a végtermék pedig – a szintén hasznos – oxigén.

 Az ózongenerátor oxigéngázból vagy levegőből elektromos áram segítségével állítják elő. Oxigéngázt használva kb. 10 kWh szükséges 1 kg ózon előállításához.

Az ózont az oxigénhez hasonló módszerekkel - az UV lámpával ellentétben a mechanikai szűrők előtt jutatják be a rendszerbe.

Az ózon a leghatékonyabb 0.01 - 0.10mg/liter koncentrációban, 0.5 -20 percig. A maradék ózont el kell távolítani, a halnevelő kádakba érve a szűrt és sterilizált víznek ózonmentesnek kell lennie – a halak számára toxikus szint 0,005 mg/liter.

Az ózon eltávolítására pl. a levegőztetés, aktív szénen történő átszűrés, vagy protein skimmer használata a legalklamasabb. 

Az ózon mennyiségét a vízben a redox potenciál segítségével mérik, az optimális 300 –350mv. Az összes olyan berendezés és eszköz, ami az ózonnal érintkezik rozsdamentes acélból, vagy más, nehezen korrodálódó anyagból, pl. teflon, kell, hogy készüljön.

 

 

Ózongenerátorok 0,1-2 g/óra teljesítménnyel - ipari alkalmazások érdeklődésre

 

Ózon beoldás, elnyeletés

 

 

 

LEVEGŐZTETÉS

 

Légkompresszorok

 

Levegőztetés elemei, elosztók, porlasztók, csövek, Venturi

 

MŰANYAG IDOMOK

 

PP menetes idomok, csapok

PVC ragasztható idomok

PVC ragasztható csapok, szelepek, tolózárak, mennyiségmérők

Tolózárak

PVC nyomócsövek

PVC ragasztók

Gumitömítések

Műanyag csőtartók

Tartálycsatlakozók

 

SZIVATTYÚK

 

Modern, energiatakarékos szivattyúk haltenyésztéshez, kerti tavakhoz

 

 

UV TECHNOLÓGIA

 

Az UV lámpák olyan tartományban sugároznak, amelyek megváltoztatják, illetve káros hatással vannak a különböző mikroorganizmusok nukleinsav készletére, genetikai állományára. A sugárzási tartománytól függően akár azonnal el is pusztítják a kórokozókat. A baktériumokra és vírusokra letális tartomány a 250-270 nm.

 Az ultraviola sugárzás erejének a mértékegysége a mW s/cm². Egyes kórokozókra kisebb (30 mW s/cm²) dózis is elegendő, míg pl. a Saprolegnia vagy az Ichtyoptirius ellen magasabb (200 mW s/cm²) dózisra van szükség.

 

Az UV-C berendezések előnyei:

- minden mikroorganizmus ellen hatékony 

- vízminőséget javít

- a víz átlátszóságát növeli

- nem vegyszeres kezelés

- nem lehet túladagolni

 

Az UV lámpa hatékonyságát befolyásolja a vízátfolyás nagysága, a sterilizálandó közeg (víz) áteresztőképessége, a lámpa és a mikroorganizmus közti „távolság”, a mikroorganizmus mérete és a fénycső ereje. Fontos megjegyezni, hogy az UV lámpák a vízben lebegő élőlényekre hat, azokra, amelyekre közvetlenül tud sugározni. Recirkulációs rendszerben a hatékony fertőtlenítés érdekében az UV lámpán a teljes víztömegnek „át kell haladnia”. Az UV lámpát mindenképpen a mechanikai szűrő egységek után telepítik, a kristálytiszta vizet sterilizálják, ugyanis a lebegő részecskékkel teli víz fertőtlenítésére nem alkalmas, csökken a hatékonysága.

 UV-C berendezések kerti tavakhoz, keltetőkhöz, ivadéknevelő rendszerekhez

UV-C berendezések speciális típusok, illetve sós vizes alkalmazások

UV-C berendezések - nagy teljesítményű típusok

Cserecsövek, cserealkatrészek (nem csak a katalógusokban szereplő típusokhoz!!!!)

 

 

VÍZFŰTÉS, VÍZHŰTÉS

 

Elektromos, csőbe szerelt fűtők, hatékony és alacsony fogyasztású kombinált, hűtő/fűtő berendezések

Hőszivattyúk

 

ETETŐK

 

Automata etetők hobbi haltartáshoz, kerti tavakhoz és haltenyésztéshez. Szalagos, óra elven működő és automata vezérlésű etetők széles választéka.

A legmodernebb típusú etetők - Mirafeed - is szerepelnek kínálatunkban, amelyeknél lehetőség van PLC vezérlésre is - ezáltal precíz etetési programok beállítására.

Automata etetők

Etetők ipari haltermelő rendszerekhez, takarmányozási kutatásokhoz

 

·

 

 

Tisztelt Látogató! Az ezen az oldalon található katalógusok - haltenyésztés, akvarisztika, kerti tó, különböző vízszűrési technológiák stb. - célja az általunk forgalmazott, használt és telepített gépek, eszközök, anyagok technikai, műszaki bemutatása. Oldalunk nem webárúházként működik. Konkrét érdeklődés esetén a széleskörű tanácsadás, rendeléssel, érdeklődéssel kapcsolatos javaslatok mellett természetesen aktualizált árat, szállítási időt is küldünk. A feltüntetett árak nettó árak, tájékoztató jellegűek, az Euro-s árak esetében előfordulhat eltérés (árváltozás, kedvezmény stb.). A feltüntetett Forint-os árak az Euro-Forint árfolyam változásait nem követik, a fizetés történhet Forint-ban vagy Euro-ban - a termékek árát a megadott Euro-s ár alapján, rendelés napján aktuális MNB középárfolyamon számoljuk.

 

 

«vissza a kezdőlapra

 

© 2007  Skretting haltápok magyarországi forgalmazása © Bódis Márk - Minden jog fenntartva!