«vissza a kezdőlapra

 

Starter tápok

 

Az intenzív, zárt körülmények között történő haltenyésztés egyik legnehezebb, legtöbb szakértelmet, odafigyelést igénylő szakasza a táplálkozást megkezdő halivadék nevelése. A lárvanevelés a piaci hal előállításának első, legfontosabb "állomása". Hatékonysága – a halak megmaradása, növekedése – meghatározza a termelés sikerét, gazdaságosságát.

A halivadékok sokkal érzékenyebbek, mint a növendék vagy piaci méretű halak. Méretüknél, testi adottságaiknál fogva nehezebb az etetésük ( a táp mérete, összetétele, a tápszemcse „elfogadása”, "bekapása"), valamint növekedésük és egészségi állapotuk ellenőrzése, nyomon követése. Nagyon sok halfaj lárvája az első táplálék elfogyasztásakor még fejletlen, egyes szervei pl. úszóhólyag, emésztés szervrendszere stb., még nem alakultak ki.

 

Frissen kelt süllőlárva (Fotó: Bódis Márk)

A lárva és ivadéknevelés során az optimális tartási körülmények (vízminőség, hőmérséklet, fényintenzitás stb.) fenntartása mellett a legfontosabb tényező a megfelelő takarmányozás. Ez nemcsak az ivadék számára a legjobb étrendi hatású élő vagy száraz táplálék etetését, hanem a napi etetés gyakorlatát, módszerét (intenzitás, etetési rendszer, a megfelelő etetők kiválasztása stb.) is jelenti.

A Skretting kutatói és fejlesztőmérnökei már évek óta különösen nagy figyelmet szentelnek a különböző ivadék (starter) tápok és innovatív gyártási technológiák kifejlesztésének. Hamar felismerték, hogy a speciális, modern gyártási technológiával készülő ivadéktápok nélkülözhetetlenek a 21. századi intenzív haltenyésztés termelésének növeléséhez. Létrehozták a Spectrum márkanevet, ami a Skretting speciális starter tápjait foglalja magába.

Leginkább a világszerte nagy gazdasági jelentőségű tengeri halfajok számára fejlesztenek ki tápokat, azonban ezek a tápok más édesvízi halfajok és az intenzív haltenyésztés számára új vagy problémás halfajoknál is bizonyítottak már.

 

 2 centiméteres süllőivadék (Sander lucioperca) (Fotó: Bódis Márk)

 

A starter tápok egy része (pl. Gemma Wean és Gemma Micro, Gemma PG, illetve Nutra HP,) egy különleges, a Skretting által kifejlesztett gyártási technológiával készülnek. Ennek lényege, hogy a nyersanyagokat alacsony hőmérsékleten és nyomáson kezelik, keverik össze. A halolajat is az extrudálás előtt adják hozzá a keverékhez (a hagyományos extrudálási technológia lényege, hogy a zsírokat/olajokat a tápszemcsére kívülről "teszik rá"). Az alacsony hőmérsékleten történő extrudálás („hideg” extrudálás) miatt a Spectrum starter tápok tápanyag, vitamin és mikroelem tartalma magasabb, emészthetőségük jobb. Mindezek a tulajdonságok a halivadék gyorsabb, fejlődési rendellenességek nélküli növekedésében, megmaradásában, takarmányértékesítésében nyilvánulnak meg. A tápszemcsék fizikai tulajdonságai (a zsírok/olajok a tápszemcse belsejében találhatók, tehát a külseje „száraz”, nem ragad) pedig az egyszerűbben kivitelezhető, pazarlás (etetőre való rátapadás) nélküli etethetőségüket teszi lehetővé.

 

A Gemma Micro sorozat tápjai az egyik legújabb és legmodernebb gyártási technológiával készülnek. Ezek szemcseméretüknél és összetételüknél fogva, úgynevezett Artemia (sórák) helyettesítő tápok – az Artemia naupliusszal történő etetés hosszát célzottak „lerövidíteni”. Az élő eleséggel (rotatoria, Artemia) etetett halivadék minél hamarabb történő tápra szoktatását teszik lehetővé úgy, hogy az ivadék növekedésében, fejlődésében semmilyen rendellenesség nem tapasztalható. Különösen magas aminosav és esszenciális zsírsav  tartalmú,  vitamin, mikroelem és immunrendszert erősítő összetevőkben gazdag tápok. Az egyetlen starter táp, amely foszfolipid tartalma több mint 10 %-os. Ez a kiemelkedő növekedést és a normális fejlődést (kisebb mértékben alakulnak ki testi rendellenességek, torzulások) teszi lehetővé.

 

A Gemma Wean elnevezésű (wean=szoktatás) tápokkal,  először az élő táplálékkal együtt etetve, majd az élő folyamatos elhagyásával eredményes száraz tápra történő szoktatást lehet elérni. Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú tápok, magas foszfolipid tartalommal. Az ivadék számára könnyen emészthetőek, immunrendszert erősítő összetevőket is tartalmaznak.

 

A Gemma PG  sorozat tápjai a Gemma Wean tápok etetése után, 0,3-1 grammos, 2-3 centiméteres ivadékokkal etethetők. Magas fehérjetartalmú tápok, a zsírtartalom a halak növekedése, és optimális energia szükséglete szerint lett kialakítva. Magas C és E vitamin tartalmú tápok, gyors növekedést és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak.

 

A Perla Larva Proactive sorozat  magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú extrudált, szemcsézett tápokat takar. Magas foszfolipid, esszenciális zsírsav, vitamin és mikroelem tartalmú tápok, amelyek immunrendszert erősítő összetevőket és a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat is tartalmaznak. A tápszemcsék jellemzően a víz felszínén gyorsan szétoszlanak, néhány percig úsznak, majd nagyon lassan süllyedni kezdenek. Gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak. Mérettől függően 5 illetve 10 kg-os, vödrös kiszerelésben kaphatók.

 

Magas fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú, különleges extrudálási eljárással készülő mini pelletek a Perla MP-M és a Perla MP-L (MP=mini pellet). Különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadék halak számára könnyen fogyasztható, lassan süllyedő tápok. A bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak. Gyors növekedést és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak. 25 kg-os zsákos kiszerelésben kaphatók.

 

  

Az itt felsorolt tápokról bővebb információt - beltartalmi értékek (nyersfehérje, nyerszsírtartalom stb.), napi adagok, felhasználási tanácsok stb. - személyes kérésre adunk.

 

Kapcsolat

 

Vendégkönyv

 

«vissza a kezdőlapra

 

© 2007  Skretting haltápok magyarországi forgalmazása © Bódis Márk - Minden jog fenntartva!