«vissza a kezdőlapra

 

 

Skretting, mint márkanév

A Skretting márkanév a Nutreco (Nutreco Holding N.V.)  - nemzetközi hírű, emberi és állati fogyasztásra szánt termékeket gyártó vállalat - által előállított haltápok összefoglaló neve. Ez a márkanév 2003 óta létezik.

Skretting haltáp gyár található Európában (Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Törökország, Franciaország, Egyesült Királyság és Oroszország), Ázsiában (Japán, Kína, Vietnam), Ausztráliában, Észak Amerikában (USA, Kanada) és Dél-Amerikában (Brazília, Chile). A gyárak jelentős része, mielőtt a Nutreco csoporthoz csatlakozott volna, országukban komoly, több évtizedes hírnévre tettek szert a haltápgyártás terén (pl. a Trouvit gyár Olaszországban vagy a Moore-Clark gyár Kanadában).

A Skretting márkanév alatt közel 50 halfaj (tengeri és édesvízi, hidegvízi és melegvízi) számára gyártanak teljes értékű haltápokat, a halivadékoktól az étkezési méretű halakon át, a tenyészhalaknak egyaránt.

A cégünk által forgalmazott haltápok a Skretting Italia SpA olaszországi gyárában készülnek. Ez a gyár 1963 óta működik, itt készültek a híres Trouvit haltápok. A gyár az ISO 9001:2000 – es minőségbiztosítási rendszer szerint üzemel és a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer követelményeinek is megfelel. Ez a rendszer lehetővé teszi az egyes termékek gyártási folyamatainak nyomon követhetőségét is.

A Skretting kutató intézete 1989 óta működik és Norvégiában található. Több mint 60 kutató dolgozik itt, akik nyolc különböző országból származnak. Az intézetben laborok, kísérleti haltartó és tápgyártó egységek is találhatók. A különböző haltakarmányozási kísérletek mellett - új haltáp receptúrák kidolgozása, növekedési és takarmányértékesítési kísérletek - az új gyártási technológiák kifejlesztése és a meglévő termékek minőségi ellenőrzése is itt folyik. A „jobb”, speciális tápok – a lehető legjobb növekedés és takarmányértékesítés elérése - mellet az itt folyó kutatások arra is irányulnak, hogy a gyártási technológiák (nyersanyagok kiválasztása stb.) energiatakarékosak és környezetkímélők, a magas minőségi követelmények, pedig fenntarthatóak legyenek.

A Skretting kutatói élen járnak a különböző starter tápok kifejlesztésében is.

 

A Skretting haltápok gyártásáról

A Skretting tápok gyártói mindig is élen jártak az új gyártási technológiák kidolgozásában és alkalmazásában. Ezek a tápok számos tengeri és édesvízi halfaj táplálkozási igényeit elégítik ki, a lárva kortól egész a piaci méret illetve az ivarérettség eléréséig. A válogatott, kiváló minőségű összetevők nemcsak a halak gyors növekedését és kedvező takarmányértékesítését teszik lehetővé, hanem ezekkel a tápokkal egészséges, az emberi fogyasztás szempontjából kiváló húsminőségű halakat nevelhetünk.

A Skretting tápok kivétel nélkül extrudálással készülnek. A starter tápok egy része (pl. Gemma Wean és Gemma Micro, Gemma PG, illetve Nutra HP,) egy különleges, a Skretting által kifejlesztett gyártási technológiával készülnek. Ennek lényege, hogy a nyersanyagokat alacsony hőmérsékleten és nyomáson kezelik, keverik össze. A halolajat is az extrudálás előtt adják hozzá a keverékhez (a hagyományos extrudálási technológia lényege, hogy a zsírokat/olajokat a tápszemcsére kívülről "teszik rá"). Az alacsony hőmérsékleten történő extrudálás („hideg” extrudálás) miatt a  tápok tápanyag, vitamin és mikroelem tartalma magasabb, emészthetőségük jobb. 

A Skretting élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrzési rendszere a NuTrace® , amely a gyártás során a folyamatos magas minőségi előírások fenntarthatóságát és nyomonkövethetőségét teszi lehetővé.

A Skretting gyárak az ISO 9000 – es minőségbiztosítási rendszer szerint, a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer követelményeihez igazodva üzemelnek.

A tápok nem tartalmaznak genetikailag módosított összetevőket, az 1829/2003-as Úniós rendeletnek megfelelően.

 

A tápok csoportosítása

A Skretting haltápokat a következő nagy kategóriákra lehet osztani, attól függően, hogy milyen halfajok, halcsoportok számára fejlesztették ki: pisztrángtápok, toktápok, tápok melegvízi fajok számára és tengeri halak, ragadozó halak számára kifejlesztett tápok.

Ezeken a kategóriákon belül megkülönböztetünk (különböző márka/terméknévvel ellátott) ivadéktápokat, nevelő tápokat, tenyészhalak számára készült tápokat vagy immunrendszert erősítő tápok.

Külön kategóriát képeznek a különböző starter tápok, amelyek a  Spectrum gyűjtőnév alá tartoznak.

 

A tápok méretei, elnevezései, jellemzőik

Egészen a néhány milliméteres hallárvától a több kilós halakig, minden méretű hal számára találunk megfelelő méretű tápot - 0,1 mm-től a 22 mm-es szemcseméretig). Az egyes termékcsaládokon belül többféle méret létezik, amire a táp elnevezése is utal.

Pl. Nutra Pro 0 vagy Classic K 1st P

Az extrudált, szemcsézett ivadéktápokon belül a méretre utal a számozás: 6.0, 5.0, 4.0, 3.0, 2.0 és 0.

Ez a számozás több termékcsaládon belül is ugyanakkora szemcseátmérőt takar pl. Nutra Pro 3.0 és Perla Plus 3.0 is

Az extrudált nevelő tápok esetében az elnevezés a nevelési szakaszokra utal (a nevelési szakaszok a halak méretéhez kapcsolódnak) -  a 1st P (first period=első szakasz), a 2nd P (second period=második szakasz), 3rd P (third period=harmadik szakasz). Az XL számozású tápok a legnagyobb méretűek.

Egyes starter és tenyészhalak számára készült tápoknál a számozás a méretre utal pl. Vitalis Repro Trout 6.0  vagy Gemma PG 0.5.

A kisebb szemcseméretű starter tápok 1 vagy 2,5 kg-os zacskós, vagy 5-10 kg-os vödrös kiszerelésben kaphatók. A nagyobb méretű ivadéktápok – a mérettől függően - lehetnek 10, 20 vagy 25 kg-os zsákokban. A süllyedő nevelő tápok 25 kg-os, míg az úszó tápok mindig 20 kg-os zsákokban vannak csomagolva.

A haltápokat naptól, esőtől védett, fedett, száraz, hűvös helyen tartsuk. A Skretting gyárak a haltápokra 6 hónap szavatossági időt adnak. A gyártási és a lejárati idő egyaránt fel van tüntetve az eredeti gyári illetve a magyar nyelvű címkén. A tápok kibontása után 2-3 héten belüli felhasználásuk ajánlott.

Egyes ivadéktápok, amelyek speciális, polietilén/alumínium zsákokban, nitrogén gázos csomagolásban vannak -  bontatlan állapotban - akár a gyártástól számított 12-18 hónapig is eltarthatók.

 

 

 

Starter tápok

Melegvízi fajok (pontyfélék, afrikai harcsa)

Pisztrángtápok

Toktápok

Ragadozó halfajok

 

 

Starter tápok

 

Az intenzív, zárt körülmények között történő haltenyésztés egyik legnehezebb, legtöbb szakértelmet, odafigyelést igénylő szakasza a táplálkozást megkezdő halivadék nevelése. A lárvanevelés a piaci hal előállításának első, legfontosabb "állomása". Hatékonysága – a halak megmaradása, növekedése – meghatározza a termelés sikerét, gazdaságosságát.

A halivadékok sokkal érzékenyebbek, mint a növendék vagy piaci méretű halak. Méretüknél, testi adottságaiknál fogva nehezebb az etetésük (a táp mérete, összetétele, a tápszemcse „elfogadása”, "bekapása"), valamint növekedésük és egészségi állapotuk ellenőrzése, nyomon követése. Nagyon sok halfaj lárvája az első táplálék elfogyasztásakor még fejletlen, egyes szervei pl. úszóhólyag, emésztés szervrendszere stb., még nem alakultak ki.

 

Frissen kelt süllőlárva (Fotó: Bódis Márk)

A lárva és ivadéknevelés során az optimális tartási körülmények (vízminőség, hőmérséklet, fényintenzitás stb.) fenntartása mellett a legfontosabb tényező a megfelelő takarmányozás. Ez nemcsak az ivadék számára a legjobb étrendi hatású élő vagy száraz táplálék etetését, hanem a napi etetés gyakorlatát, módszerét (intenzitás, etetési rendszer, a megfelelő etetők kiválasztása stb.) is jelenti.

A Skretting kutatói és fejlesztőmérnökei már évek óta különösen nagy figyelmet szentelnek a különböző ivadék (starter) tápok és innovatív gyártási technológiák kifejlesztésének. Hamar felismerték, hogy a speciális, modern gyártási technológiával készülő ivadéktápok nélkülözhetetlenek a 21. századi intenzív haltenyésztés termelésének növeléséhez. Létrehozták a Spectrum márkanevet, ami a Skretting speciális starter tápjait foglalja magába.

Leginkább a világszerte nagy gazdasági jelentőségű tengeri halfajok számára fejlesztenek ki tápokat, azonban ezek a tápok más édesvízi halfajok és az intenzív haltenyésztés számára új vagy problémás halfajoknál is bizonyítottak már.

 

 2 centiméteres süllőivadék (Sander lucioperca) (Fotó: Bódis Márk)

 

A starter tápok egy része (pl. Gemma Wean és Gemma Micro, Gemma PG, illetve Nutra HP,) egy különleges, a Skretting által kifejlesztett gyártási technológiával készülnek. Ennek lényege, hogy a nyersanyagokat alacsony hőmérsékleten és nyomáson kezelik, keverik össze. A halolajat is az extrudálás előtt adják hozzá a keverékhez (a hagyományos extrudálási technológia lényege, hogy a zsírokat/olajokat a tápszemcsére kívülről "teszik rá"). Az alacsony hőmérsékleten történő extrudálás („hideg” extrudálás) miatt a Spectrum starter tápok tápanyag, vitamin és mikroelem tartalma magasabb, emészthetőségük jobb. Mindezek a tulajdonságok a halivadék gyorsabb, fejlődési rendellenességek nélküli növekedésében, megmaradásában, takarmányértékesítésében nyilvánulnak meg. A tápszemcsék fizikai tulajdonságai (a zsírok/olajok a tápszemcse belsejében találhatók, tehát a külseje száraz, nem olajos tapintású, nem ragad) pedig az egyszerűbben kivitelezhető, pazarlás (etetőre való rátapadás) nélküli etethetőségüket teszi lehetővé.

A Gemma Micro sorozat tápjai az egyik legújabb és legmodernebb gyártási technológiával készülnek. Ezek szemcseméretüknél és összetételüknél fogva, úgynevezett Artemia (sórák) helyettesítő tápok – az Artemia naupliusszal történő etetés hosszát célzottak „lerövidíteni”. Az élő eleséggel (rotatoria, Artemia) etetett halivadék minél hamarabb történő tápra szoktatását teszik lehetővé úgy, hogy az ivadék növekedésében, fejlődésében semmilyen rendellenesség nem tapasztalható. Különösen magas aminosav és esszenciális zsírsav  tartalmú,  vitamin, mikroelem és immunrendszert erősítő összetevőkben gazdag tápok. Az egyetlen starter táp, amely foszfolipid tartalma több mint 10 %-os. Ez a kiemelkedő növekedést és a normális fejlődést (kisebb mértékben alakulnak ki testi rendellenességek, torzulások) teszi lehetővé. 

A Gemma Wean elnevezésű (wean=szoktatás) tápokkal,  először az élő táplálékkal együtt etetve, majd az élő folyamatos elhagyásával eredményes száraz tápra történő szoktatást lehet elérni. Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú tápok, magas foszfolipid tartalommal. Az ivadék számára könnyen emészthetőek, immunrendszert erősítő összetevőket is tartalmaznak.

A Gemma PG  sorozat tápjai a Gemma Wean tápok etetése után, 0,3-1 grammos, 2-3 centiméteres ivadékokkal etethetők. Magas fehérjetartalmú tápok, a zsírtartalom a halak növekedése, és optimális energia szükséglete szerint lett kialakítva. Magas C és E vitamin tartalmú tápok, gyors növekedést és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak.

A Perla Larva Proactive sorozat  magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú extrudált, szemcsézett tápokat takar. Magas foszfolipid, esszenciális zsírsav, vitamin és mikroelem tartalmú tápok, amelyek immunrendszert erősítő összetevőket és a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat is tartalmaznak. A tápszemcsék jellemzően a víz felszínén gyorsan szétoszlanak, néhány percig úsznak, majd nagyon lassan süllyedni kezdenek. Gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak.  

Magas fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú, különleges extrudálási eljárással készülő mini pelletek a Perla MP-M és a Perla MP-L (MP=mini pellet). Különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadék halak számára könnyen fogyasztható, lassan süllyedő tápok. A bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak. Gyors növekedést és kedvező takarmányértékesítést biztosítanak.

 

Haltápok melegvízi fajok számára

 

Melegvízi fajok alatt a pontyféléket, az afrikai harcsát és a tilápia fajokat értjük.

A pontyfélék legismertebb és legelterjedtebb képviselője a ponty (Cyprinus carpio), amely a közép-európai haltermelés egyik legfontosabb, legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja. Magyarországon a ponty a halászati termelés több mint 80 %-át adja.

Hagyományos, tavi tenyésztéstechnológiája során a természetes táplálék optimális mennyiségének kialakítása mellett (zooplankton, rovarlárvák), kiegészítő takarmányozást is alkalmaznak. Ez általában növényi eredetű magvakból (búza, kukorica, csillagfürt) illetve ezek daráiból, melléktermékeiből áll. A tavi nevelés során teljes értékű haltápok is adhatók, a gabona magvak mellett, vagy helyett is (a gabonafélék etetése csak természetes fehérjeforrás - zooplankton - mellett gazdaságos). A minőségi haltápok jobb növekedést (piaci hal nevelése két év alatt) és takarmányértékesítést (korosztálytól függően 0,7-1,2 kg/kg) tesznek lehetővé. Mivel magasabb fehérje és energia tartalmúak, "koncentráltabbak", ezért a napi adagjuk is jóval kevesebb.

Ezek a haltápok adhatók compónak (Tinca tinca), és kerti díszhalaknak (koi, aranyhal) és más pontyféléknek is.

 

Egynyaras pontyok (Fotó: Bódis Márk)

 

Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) egy különleges test felépítésű (járulékos légzőszerve segítségével a légköri oxigént is tudja hasznosítani), kimondottan melegkedvelő, a víz oxigéntartalmára és a vízminőségre nézve igénytelen halfaj, amely kiválóan alkalmas szuperintenzív tenyésztésre. Gyors növekedésű faj, takarmányértékesítése, húsa kiváló, szálkamentes. Hazánkban tíz évvel ezelőtt még nem sokan ismerték ezt a halfajt. Napjainkban a magyar halászati össztermelés kb. 10 %-át adja, amit mindössze néhány telepen állítanak elő.

Ivadék tápok

Magas fehérjetartalmú, közepes zsírtartalmú extrudált, szemcsézett illetve extrudált tápok. Az ivadékok számára könnyen emészthetőek, magas vitamin és mikroelem tartalommal rendelkeznek. Az  immunrendszert erősítő összetevőket, valamint a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak. Etetésükkel gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést érhetünk el. Ide tartoznak a Nutra Pro sorozat tápjai, illetve a starter tápok és a nevelő tápok közötti „átmeneti táp” a Nutra Pro MP T.

Nevelő tápok

A nevelő tápok fehérjetartalma a melegvízi fajok különböző korosztályainak az optimális növekedéshez szükséges fehérjeigényéhez igazodik. Hemoglobint is tartalmazó, magas fehérje emészthetőségű süllyedő és úszó tápok (Classic K sorozat)  tartoznak ide.A  Classic C 22 egy a növényevő illetve szűrő halak tavi etetésére kifejlesztett portáp, amely válogatott, kiváló minőségű növényi eredetű összetevőket is tartalmaz. A tavi előnevelés során ivadékhalak (ponty, amur, compó, busafélék) kiegészítő takarmányozásához is ajánlott. Afrikai harcsa neveléshez az úszó Select C  sorozat ajánlott.

 

Haltápok pisztrángfélék számára

 

A pisztrángfélék a legismertebb, legnagyobb mennyiségben és legrégebben tenyésztett hidegvízi halfajok. Legfontosabb édesvízi képviselőik a szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykis) és a sebes pisztráng (Salmo trutta). Az előbbi fajt Észak-Amerikából telepítették be Európába, míg az utóbbi őshonos.

 

 

3-4 centiméteres szivárványos pisztráng (Onchorchynchus mykis) ivadékok (Fotó: Bódis Márk)

 

A világon összesen kb. egymillió tonna pisztrángfélét termelnek, amiből 300-400.000 tonna szivárványos pisztráng. A világ szinte minden pontján – átfolyóvizes rendszerekben vagy recirkulációs rendszerekben - tenyésztik.

 

Pisztráng ivadékok (Fotó: Bódis Márk)

 

A pisztrángfélék tenyésztése a 19. század közepén kezdődött az Egyesült Államokban és Európában. Ezekre a fajokra mondható leginkább – a többi tenyésztett halfajhoz viszonyítva -, hogy domesztikálták, háziasították őket. A szivárványos pisztráng az egyik „legjobban kutatott” halfaj - tartásáról, szaporításáról, takarmányozásáról számos tudományos cikk született. A több évtizedes szelekciónak köszönhetően különböző – bizonyos körülmények között jobban növő, ellenálló – vonalakat hoztak létre.

Starter és ivadék tápok

Az ivadékok számára könnyen emészthetőek, magas vitamin és mikroelem tartalommal rendelkeznek. Az  immunrendszert erősítő összetevőket, valamint a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak. Etetésükkel gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést érhetünk el.

A Nutra Pro sorozat magas fehérjetartalmú és közepes zsírtartalmú extrudált, szemcsézett tápokat takar. A táplálkozás megkezdésétől a 3-3,5 grammos ivadékoknak adható tápok. A Nutra HP sorozatba - HP=high protein (magas fehérjetartalom) - magas fehérje és energia tartalmú tápok tartoznak, amelyek különleges gyártási eljárással készülnek. A táplálkozás megkezdésétől a 6-7 grammos ivadékoknak adható tápok, amelyeket különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadékok előszeretettel fogyasztanak. Magas fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú, különleges extrudálási eljárással készülő mini pelletek a Nutra Pro MP-M és a Nutra Pro MP-L (MP=mini pellet). Különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadék halak számára könnyen fogyasztható, lassan süllyedő tápok. A starter tápok és a nevelő tápok közötti „átmeneti táp” a magas fehérjetartalmú és közepes zsírtartalmú extrudált táp a Nutra Pro T.

 Nevelő tápok

A nevelő tápok fehérjetartalma a pisztrángfélék különböző korosztályainak az optimális növekedéshez szükséges fehérjeigényéhez, míg a tápok energiatartalma a különböző korosztályokhoz és a termelési körülményekhez igazodik. Hemoglobint is tartalmazó, magas fehérje emészthetőségű tápok.  A 3rdP jelű tápok magasabb omega 3-as zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami a tenyészhalak számára kedvező.Olyan pisztrángtelepek részére, ahol kisebb telepítési sűrűségben termelnek, alacsonyabb energiatartalmú süllyedő (Classic Extra) tápok állnak rendelkezésre. A magasabb telepítési sűrűséggel, a pisztrángok számára ideális (6ppm feletti oxigéntartalom stb.) körülmények között termelő telepek részére magasabb energiatartalmú tápok is rendelkezésre állnak, úgymint az Optiline sorozat és az Optiline HE sorozat süllyedő és úszó tápjai. Az Optiline HT a nyári hónapokban, a pisztrángfélék számára nem optimális, magasabb vízhőmérsékleten nyújt kielégítő takarmányozást.

A stresszérzékenységet csökkentő, az immunrendszert erősítő tápok 

ProtecTM : A hozzáadott vitaminok és az immunrendszert erősítő természetes összetevők elősegítik a halakat érő nagyobb megterhelések (stressz) szervezeti hatásainak mérséklését - ilyen hatások pl. a szákolás ill. a szállítás okozta stressz -, védik a halakat a bakteriális fertőzésektől, és növelik az esetleges gyógykezelések hatékonyságát. Etetésük a halakat érő stresszhatások (pl. lehalászás, gyógykezelés, "kézbe vétel" stb.) előtt és után ajánlott.

Tápok tenyészhalak számára

Ezek a tápok (Vitalis Repro Trote) a tenyészhalak speciális takarmányozási igényeit figyelembe véve készültek. Magas hosszúláncú telítetlen zsírsav, vitamin, szelén és természetes karotinoid tartalmú tápok. Etetésükkel jobb ikraminőség és magasabb kelési arány érhető el, a kikelő ivadékok is életképesebbek lesznek. Pozitív hatással vannak az ivarszervek felkészülésére, érésére és segítik az tenyészhalak ivarszerveinek szaporítás utáni regenerálódását is.

 

Haltápok tokfélék számára

 

A tokfélék jellegzetes testfelépítésű, alakú és életmódú porcos halak. Észak –Amerikában és Eurázsiában közel 25 fajuk él. Egyes fajaik úgynevezett anadrómus halak – a tengerek lakói, de ívási időszakban a folyótorkolatokba vándorolnak és édes vízben ívnak, míg más fajaik egész életükben folyókban élnek.

 

Tokok (Fotó: Bódis Márk)

 

 Lassú növekedésű, óriásira megnövő halak. Legismertebb, legnagyobb képviselőjük a viza vagy beluga (Huso huso), amely akár 6 méteresre és több mint 1 tonna testsúlyúra is megnőhet. Ezeknek a halaknak az életkora akár több mint 150 év is lehet.

A tokfélék ikrájából készült kaviár, a „fekete arany”, már évszázadok óta az egyik legértékesebb „luxus” élelmiszer. A legtöbb tokot Oroszország folyóiban és a Kaszpi-tengerben fogják. A legértékesebb kaviár természetesen a legnagyobbra növő viza ikrájából készül. Egy kilogramm ilyen kaviár ára több mint félmillió forint is lehet. Az erőteljes túlhalászat miatt a tokfélék állomány jelentősen lecsökkent, egyes fajaikat védetté is nyilvánították. Magyarország vizeiben, a folyók szabályozása és az állománycsökkenés miatt már nem élnek nagytestű tokfélék. Az egyetlen képviselőjük, a még mindig jelentős számban élő kecsege (Acipenser ruthenus), amely az egyik legkisebbre növő tokféle.

A tokfélék intenzív tenyésztése kb. 50 évvel ezelőtt kezdődött el. A legnagyobb farmok az USA-ban, Nyugat-Európában (Franciaország, Németország) és Olaszországban találhatók. A termelés leginkább az értékes kaviár előállítására irányul, de egyre nagyobb a kereslet a tokfélék húsára is, amely pl. füstölve kiváló. Kisebb mennyiségben használják fel a halak bőrét, valamint az úszóhólyagot, amiből halenyvet készítenek. A fiatal, 10-25 centiméteres példányok kedvelt díszhalak.

A toktermelés jellegzetessége a magas beruházási költség, hiszen a kaviár termelés céljából tartott halakat átlagosan 5-8 évig kell nevelni. A halak etetése száraz tápokkal történik. Egyes fajok ivadékait élő eleséggel – sórákkal (Artemia naupliusz), vörös szúnyoglárvával vagy tubifexel (csővájó féreg) „indítják”, majd folyamatosan tápra szoktatják őket.

Starter tápok

 Perla Larva Proactive 5.0/4.0: a tokfélék indítására kiválóan alkalmas tápok.

  Ivadék tápok

 Magas fehérjetartalmú, közepes zsírtartalmú extrudált, szemcsézett illetve extrudált tápok. Az ivadékok számára könnyen emészthetőek, magas vitamin és mikroelem tartalommal rendelkeznek. Az  immunrendszert erősítő összetevőket, valamint a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak. Etetésükkel gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést érhetünk el. Ide tartoznak a Nutra Pro sorozat tápjai, illetve a starter tápok és a nevelő tápok közötti „átmeneti táp” a Nutra Pro MP T.

Nevelő tápok

Az Aterna Sturgeon sorozat a tokfélék takarmányozási igénye szerint kifejlesztett magas fehérjetartalmú és közepes zsírtartalmú extrudált tápok. A tokfélék táplálkozási szokásaihoz (fenékről táplálkozó halak) igazodva a vízben hosszú ideig (néhány óráig) nem bomlanak le, így nem szennyezik a vizet. Hemoglobint is tartalmazó, magas fehérje emészthetőségű tápok.  A Vitalis Storioni kimondottan a nagytestű/tenyész tokok számára készült táp. Magas foszfolipid és hosszúláncú telítetlen zsírsav tartalmú.

 

Haltápok ragadozó halak számára

 

A különböző ragadozó halfajok kiemelkedő fontosságúak az intenzív haltenyésztés szempontjából. Kiváló minőségű, fehér, száraz, szálkátlan húsuk iránt nagy a kereslet.  

A különböző ragadozó halak intenzív tenyésztése és száraz táppal történő nevelése egy új, innovatív technológia.

Európában  a lesőharcsa (Silurus glanis) intenzív nevelése a legjobban kidolgozott, a legelterjedtebb. Természetes körülmények között akár a 2 méteres testhosszúságot és a 100-120 kg-os testsúlyt is elérheti. A harcsa száraz táppal eredményesen nevelhető recirkulációs rendszerekben. A piaci méretű hal 1,5-2 kg-os, ami 9-12 hónap alatt érhető el.

 

Lesőharcsa (Silurus glanis) termelése recirkulációs rendszerben (Fotó:  Bódis Márk)

 

Vannak olyan ragadozó fajok is, amelyek intenzív tenyésztését, száraz táppal történő nevelésének lehetőségét az elmúlt 10-15 évben kezdték el kidolgozni, kutatni. Ezek a a nagy piaci jelentőségű halak - két sügérféle - a sügér (Perca fluviatilis) és a fogassüllő (Sander lucioperca). Említést érdemel még a gyors növekedésű ausztráliai ragadozó a barramundi (Lates calcarifer)is, amelyet őshazáján kívül már Nyugat-Európában is tenyésztenek.

Starter tápok

A választott indító táp mérete, beltartalmi mutatói halfajonként (lárva méretétől és igényétől függően) változik (lsd. Starter tápok).

Ivadék tápok

Magas fehérjetartalmú, közepes zsírtartalmú extrudált, szemcsézett illetve extrudált tápok. Az ivadékok számára könnyen emészthetőek, magas vitamin és mikroelem tartalommal rendelkeznek. Az  immunrendszert erősítő összetevőket, valamint a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat is tartalmaznak. Ide tartoznak a Perla Plus sorozat tápjai, illetve a starter tápok és a nevelő tápok közötti „átmeneti táp” a Perla Plus T.

A legjobb növekedést és takarmányértékesítést akkor érhetjük el velük, ha a  Perla Larva Proactive sorozat tápjainak etetése után ezekkel folytatjuk a nevelést.

Nevelő tápok

Ezeknél az extrudált, süllyedő tápoknál az emészthető és a metabolizálható energia kedvező aránya kiváló növekedést tesz lehetővé, zsírdepók keletkezése nélkül.  A 3rdP jelű tápok magasabb omega 3-as zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami a tenyészhalak számára kedvező.

A ragadozó halak számára ideális fehérjetartalmú tápok az Alterna Marine, Optibass és az Optibream.

 

 

Az itt felsorolt tápokról bővebb információt - beltartalmi értékek (nyersfehérje, nyerszsírtartalom stb.), napi adagok, felhasználási tanácsok stb. - személyes kérésre adunk.

 

Kapcsolat

 

«vissza a kezdőlapra

 

© 2007  Skretting haltápok magyarországi forgalmazása © Bódis Márk - Minden jog fenntartva!